Navzdory tomu, že v Paříži nebo v Bruselu vás o život připraví bomba nebo zkosí palba z automatických zbraní, případně vás v Londýně někdo zbije, pozvrací a okrade, tak Řím se v tomto světle jeví jako celkem poklidná a kulturní destinace. A tato základní premisa se ukázala být zcela správnou. Množství turistů na ulicích bylo celkem přiměřené a počasí příjemně slunečné (kolem 12°C přes den a 3-4°C v noci a ráno). Za rok a půl od mé poslední návštěvy se v Římě nic nezměnilo. Tedy až na to, že fontána Trevi je opravená a funkční, což je určitě změna k lepšímu. Ve městě rozhodně přibylo i značné množství vojáků a policistů na ulicích. Někomu je to nepříjemné, ale na druhou stranu se je alespoň koho zeptat na cestu.
Manželka vyrazila projít se městem s kamarádkami ze Svazu, které také
trávily Silvestr a Nový rok v Římě, a já se vydal prozkoumávat město.
Taková akce se samozřejmě nemůže obejít bez kvalitní snídaně. V Římě
nemůžete snídat nic jiného než croissant a kapučíno. Možná to bylo štěstí a
možná osud, že jsem zabloudil do kavárny Emporia alla Pace na Via della Pace
28, ale croissantu a kapučíno za 1.60 euro, to se nedá odmítnout. Neméně
zajímavá byla i společnost. U vedlejšího stolku neseděl nikdo jiný, než Stephen
Natanson. Režisér dokumentárních filmů, který v Římě mimo jiné vyučuje na
univerzitě. Hned jak uviděl mojí Leicu na stole, zeptal se mě, jestli fotím
barevně nebo černobíle a na to jsme zapředli více než dvouhodinovou konverzaci,
převážně o focení a o tom, kde se v Římě nejlépe najíst. Člověk nikdy neví, na koho narazí a zvlášť
v Itálii se vyplatí hodit řeč s člověkem, co sedí u stolu vedle vás.
Pokud to tedy zrovna není americký turista, od těch se toho příliš nedozvíte.
Na oběd jsem vyrazil do podniku Er Buchetto, v překladu něco jako „Malá
díra“. Dalo by se říct, že současný Řím má tři pevné pilíře, mezi ně patří
Kapitolská vlčice, Císařská orlice a právě tento podnik (a to nepřetržitě od
roku 1890). Výměrou může mít možná jen cca 12 metrů čtverečních, ale to je
naprosto nepodstatné. K jídlu tam najdete jenom jednu věc – porchettu.
Jedná se o prase, které je vcelku ugrilované se směsí bylin a pak podávané
zastudena nakrájené na tenké plátky. Nejlepší jsou dokřupava opečené kousky
kůže. Můžete to mít buď jako sendvič nebo se můžete posadit u stolu a nechat si
maso naservírovat na papír s čerstvou bagetou na přikusování. Za drobný
příplatek vám dají i naložená sušená rajčata, papriky a kousek sýra. Mají tam
pivo i víno, takže žízní taky neumřete. Dýchne tam na vás úžasná atmosféra,
která jako by se za desítky vůbec nezměnila. Jestli budete někdy v Římě,
určitě se tam zastavte!
Co se týče oslav nového roku, je to taková normálka. Zajdete si do
restaurace na večeři, tam vás natáhnou o 20% navíc k útratě jako speciální
silvestrovský poplatek za obsluhu (určitě ne všude, ale stát se vám to může.) a
pak vyrazíte někam na ohňostroj, nejspíš ke Koloseu. Nečekejte velkolepou
podívanou jako třeba v Praze. Vyletí pár rachejtlí a fertig. Na druhou
stranu nás nikdo nepřejel náklaďákem a to se taky počítá! Do Říma se určitě
podívám znova, už teď je to se třemi návštěvami asi moje nejnavštěvovanější
metropole Evropy, když nepočítám Prahu. Možná bych se tam měl vypravit na jaře,
když už jsem si odškrtnul léto a zimu. Takové jaro v Římě, to by mohlo být
to pravé.
Žádné komentáře:
Okomentovat