neděle 22. listopadu 2020

Brdy: Tajemný jihozápad

Brdy pro mě měly vždy velký nádech tajemna. Není divu, když se dlouhé desítky let do Brd vlastně nesmělo. Sotva se otevřely Brdy turistům, začal jsem plánovat výlet. Ovšem jak to semnou často bývá, trvalo mi to několik let. Letos jsem výlet naplánoval, ale párkrát jsem ho musel zrušit, zejména kvůli počasí. Nakonec ale přišel den D, já si sbalil fotobrašnu a vyrazil. Byl to třetí výlet na západ od Prahy tento rok. Alespoň jsem si oživil trasy, jak projet centrum Prahy autem. Obchvat je pro sraby a pro ty, co mají dálniční známku. Byl jsem potěšen tím, jak jsou na jihozápad od Prahy pěkné okresky.

Parkoviště v Brdech bylo navzdory proklamovanému lockdownu docela plné. Co také dělat v této morové době než jít do přírody. Naštěstí se díky délce turistických tras lidé v Brdech docela rozptýlí. Jako cíl cesty jsem zvolil dopadovou plochu Jordán a Tok. Pozitivem Brd je to, že nejdete moc do kopce, ale jdete dlouho. Hodně dlouho. Nakonec ale les skončil a já došel na okraj dopadové plochy. Z cesty moc nevidíte krátery po dopadech granátů, které zakrývají rostliny. Z celé plochy výrazně vystupuje několik betonových bunkrů, včetně pěchotního srubu „Jordán“, který byl určen k testům a výcviku osádek.

Je to právě pěchotní srub, který je cílem většiny turistů. Docela to chápu, je výraznou dominantou terénu a z jeho střechy je skvělý výhled do okolí. Pro fotografa je bunkr obsypaný turisty a cyklisty docela problém. Docela mě mrzelo, že se mi nedařilo získat fotku z větší dálky bez toho, aby na ní nebyla skupinka svačících lidí v upnutých trikotech. Takový je už ale život, to bych tam musel být před východem slunce, ale to bych se tam zase mačkal s jinými fotografy. Třeba někdy příště. Bohužel to tedy není místo, kam by si člověk jen tak skočil udělat pár snímků.

Zpět už jsem nešel tolik lesem, ale po okraji dopadové plochy, která je zarostlá vřesem a kapradím a sem tam se na ní najde mrtvý strom. Trochu mi to připomínalo Šumavu. Negativním aspektem cesty zpět bylo to, že hluboké koleje po strojích lesníků byly plné vody. Člověk musel hledat alternativní cestičky, kde pak musel svádět tvrdé boje o životní prostor s cykloteroristy. K autu jsem došel, až když už se stmívalo. V nohách jsem měl 18 kilometrů a fotek jsem neudělal moc, ale výlet to byl zajímavý. 







2 komentáře:

  1. Vojenský újezd Brdy aneb Centrální Brdy, Vojenský újezd Jince. Dnes už to tam není co to bývávalo. V dobách co se tam nesmělo, ale my tam neustále lezli, to vše bylo o něčem jiném. O přírodě, o kráse. Dnes je to už jen takový Václavák. Jak se říká nedá se dvakrát vstoupit do stejné řeky.

    Protože mám rád příběhy, tak tady jeden máte. Bude hodně výstižný. Jednou nás trempy na Padrťských rybnících chytla taková divná parta ornitologů. Zavolali vojenskou policii a my měli velký problém. K tomu se ještě přidala inspekce životního prostředí. Prý jsme rušili orly mořské a čápy černé. Od té doby co je prostor otevřený veřejnosti už nic na Padrti nehnízdí. Proč to těm ornitologům nevadí. CHKO Brdy to nebyl dobrý nápad. Nebo si myslíte že ano?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inu, kdyby to bylo na mě, asi bych to nechal zavřené... Maximálně vstup na nějaké zvláštní povolení s průvodcem... Příroda by měla dostat šanci.

      Ještě zrůdnějším se mi pak jeví trend, jak se všude stezky asfaltují kvůli cyklistům... Třeba na Šumavě :(

      Vymazat