úterý 28. března 2017

Zapomenuté filmy

Focení na film přináší mnohá potěšení i úskalí. Jedním z úskalí je to, že si nafocené filmy někam založíte a pak na ně zapomenete a ani je nevyvoláte. O to větší je pak potěšení, když ty filmy objevíte a vyvoláte. Při pohledu na fotky, které jste už možná zapomněli si připomenete znovu okamžiky na nich zachycené. Podobné to bylo se svitkovými filmy, které jsem nafotil svojí Yashicou Mat na podzim v Anglii. Většinou to jsou podobné okamžiky jako jsem zachytil na kinofilm, i když trochu jiné díky odlišné perspektivě a čtvercovému formátu.

Až teď, po půl roce jsem filmy objevil zapomenuté v krabici od bot vyvolal a zpracoval. Původně jsem myslel, že filmy jsou odepsané, protože mi je na letišti prohnali rentgenem, ale katastrofa se nakonec nekonala. Filmy vypadaly dobře, jen na úplném okraji byly lehce osvícené, což se u svitkových filmů může stát, když je například měníte na prudkém světle. Vlastně na podzim to bylo naposledy, co jsem s Yashicou fotil a na rok 2017 jsem si dal předsevzetí, že s ní budu fotit o trochu víc než loňský rok. Uvidíme, jak se mi povede tohle předsevzetí splnit.


A teď už dost slov a nechme mluvit ony zapomenuté fotografie.














3 komentáře:

  1. Moc heezké pane kolego...to jste mi připomněl moji vzpomínku...dostal jsem darem Kiev a v něm zapomentý film. Nic jsem nedbal na radu dárce " ten film vyho´d je cca 20 roků starý. Nechal zpracovat a dnes je mi rodinka vděčná ...zasloužilá maminka coby batole, její maminka v mini ( nyní v důchodu )...přeji vážený pane kolego hezký den..

    OdpovědětVymazat
  2. v mé sbírce se také nachází yashica mat a jak tak koukám na ty krásně kontrastní fotky, zajímalo by mě - tedy pokud to není tajemstvím - na co fotíte (film)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neni to tajemstvi :-). Ve svitku je to vetsinou Kodak Tri-X :-)

      Vymazat