pondělí 15. května 2017

Barevný negativ Lomography F2

Můžeme si o produktech firmy Lomography myslet svoje, ale rozhodně se je vyplatí sledovat. Letos na jaře ohlásili, že půjde do prodeje barervný negativ jménem Lomography F2. Jedná se o barevný film s IS0 400, který byl zakoupen ze zásob zaniklého italského výrobce filmu (takže se muselo jednat o nedávno znovuzrozenou firmu Ferrania). Lomography se pak postaralo o navinutí filmu do kazet po 36 snímcích, nové krabičky a distribuci. Film byl uveden na trh jako limitovaná edice, logicky, protože jeho zásoba byla omezená. Marketingové promo fotky slibovaly bohatě saturované barvy a to nalákalo i mě, protože jsem si v zimě říkal, že bych na jaře rád zkusil nějakou barvu. V Praze jsem proto na Lomo ambasádě v Vlašské zakoupil 3 kazety filmu z první várky, která byla jinak rychle rozprodaná a uložil je do lednice a čekal na vhodnou příležitost, která se záhy naskytla při dovolené ve Španělsku a Portugalsku. Konečně jsem měl pořádné využití pro svůj Nikon FM2n, který jsem na dovolenou vzal jako druhý foťák pro využití s barevným filmem.

Obecná poučka říká, že barevný negativ se vyplatí o jeden stupeň přeexponovat, což bylo i doporučení Lomography. Já jsem měření nastavil pro IS0 400, ale nechával jsem při měření expozice rezervu cca 0.5 stupně do plusu, abych film pořádně „nakrmil“ ve stínech. Musím říct, že se to vyplatilo a s výsledným vzhledem fotek jsem byl spokojen. Docela dobře odpovídaly tomu, co výrobce filmu sliboval a ukazoval na propagačních fotografiích. S dobrým světlem a správnou scénou dovedl film vykouzlit skutečně krásné barvy. Občas trošku vystouplo zrno, které se u barevného filmu chová trošku jinak než u ČB negativu. Na druhou stranu je to pro barvu už celkem vysoké ISO a ten film není nejmladší, takže občas výraznější zrno jsem schopný odpustit. Neměl jsem čas před dovolenou nafotit jednu kazetu, abych si film „osahal“ a vyzkoušel si, pro jaké scény se hodí a jak se chová. Vlastně, i kdybych ten čas měl, tak bych to neudělal. Znám se a vím, že se zkušebními filmy fotím různé blbosti, jen abych vyzkoušel film v různých situacích a pak je mi to líto, že jsem film vyplýtval na hlouposti. Takže vzhledem k tomu, že tohoto filmu je omezené množství, rozhodl jsem se, že se pojede rovnou naostro. Rozhodně jsem výsledky nebyl zklamaný, ba naopak film dostál všem slibům.

Nakonec mi přijde docela škoda, že už tohohle filmu nebude víc. Pořád ho nejspíš pár kazet seženete, když prohledáte různé zahraniční eshopy, ale prostě jednou, brzo, bude konec. Samozřejmě máme na trhu spoustu jiných barevných filmů, ale tenhle se mi opravdu líbil. Doufám, že blízká budoucnost nám přinese další, podobně zajímavé filmy, i kdyby jen v limitované edici, jako byla tato. Víc už asi o tomhle filmu napsat nemohu a tak radši nechám mluvit fotky.














1 komentář:

  1. Fotky super, místo také, muselo tam být krásně. Na základě informace z článku koukám na stav té továrny v Itálii, jelikož jsem je sledoval při akci na Kikstarteru, kde sbírali peníze na spuštění produkce, a vypadá to, že to zatím nezavřeli a že se možná dočkáte další várky filmů...

    OdpovědětVymazat